Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Psihiatru
0734609929
Psiholog
0722614962

Relatia cu Dumnezeu

Majoritatea oamenilor cred intr-o forta supranaturala, atotputernica, ce a creat pamantul si tot ce se afla pe el. Aceast creator a fost numit Dumnezeu. Fiecare insa il vede pe Dumnezeu in felul lui.

  • Unii considera ca Dumnezeu e undeva acolo sus, cu treburile lui, iar noi suntem aici jos…cu ale noastre; si preocuparile noastre nu prea se intersecteaza cu ale lui.

  • Altii cred ca Dumnezeu le poate veni in ajutor, dar nu apeleaza prea des la el, ci doar atunci cand trec printr-o incercare grea: boala, accident, deces; multi se intreaba atunci unde este Dumnezeu si de ce a permis el sa se intample un necaz atat de mare.

  • Alte persoane il primesc pe Dumnezeu, merg la o biserica, se straduiesc sa traiasca o viata  placuta lui, dar nu il includ in planurile lor zilnice. Pornesc la lucru cum cred ei de cuviinta, iar daca lucrul respectiv nu le-a iesit cum trebuie, atunci il solicita pe Dumnezeu sa le rezolve problema.

Dar in nici unul din exemplele de mai sus nu se poate spune ca exista o relatie adevarata cu Dumnezeu. In primul rand pentru a avea o relatie cu cineva, trebuie sa existe comunicare de ambele parti, in mod constant. Noi putem comunica cu Dumnezeu prin rugaciune, iar el comunica cu noi prin cuvantul sau – Biblia, prin vocea constiintei, printr-o persoana care vine sa ne ofere un raspuns sau un ajutor la momentul oportun,etc.

Relatia cu Dumnezeu ii da celui ce crede in el forta, speranta, pace, ii da o directie. Omul fara Dumnezeu este ca o salcie in bataia vantului sau ca o corabie fara carmaci aflata in mijlocul oceanului. Fortele noastre sunt limitate si oricat de siguri pe noi am crede ca suntem si oricat de puternici ne-am simti, nimic din lumea aceasta nu este vesnic – nici pozitia sociala, nici faima, banii sau puterea; si nu putem fi stapani pe ziua de maine, caci nimeni nu stie ce ii poate aduce o zi. Dumnezeu este singurul care ne ofera siguranta intr-o lume nesigura si pace in mijlocul oricarei furtuni. El nu ne promite o viata fara probleme, dar ne garanteaza ca va fi alaturi de noi in orice situatie.

Si atunci, de ce uneori pare ca nu ne aude? Daca noi nu am creat o legatura cu el de-a lungul vietii, cand ne amintim la un moment dat de existenta lui, nu stim cum sa il abordam, unde sa il gasim, nu stim sa ii recunoastem glasul in multimea de voci pe care le auzim. Daca noi traim in felul nostru, fara sa il consultam in alegerile noastre, el nu ne poate feri de consecintele acestor alegeri.
Multi se intreaba: daca exista un Dumnezeu si daca el este bun, de ce permite atata rau pe fata pamantului, atatea boli si atatea suferinta?  Sau ce vina au copiii mici care mor de boli grave fara sa fi facut vreun pacat?

Lumea in care traim este rezultatul alegerilor noastre, ale tuturor; noi suntem influentati atat de ce facem noi, cat si de ce fac cei din jurul nostru. Dumnezeu ne sfatuieste in cuvantul sau asupra vietii pe care e bine sa o ducem; si ne da aceste sfaturi ca sa fim fericiti («sa pazesti poruncile Domnului si legile Lui pe care ti le dau astazi, ca sa fii fericit» (Deuteronom 10.13).

Noua nu ne place sa ascultam si asa se explica felul in care arata pamantul astazi: poluat, plin de radiatii, tot mai slab in resurse. Traim intr-o lume care alearga in continuu nu se stie spre ce, respiram aerul poluat de la tevile de esapament, fum de tigara, poluanti industriali, radiatii de la experimentele noastre nucleare, mancam alimente modificate genetic, pline de conservanti, coloranti, aditivi alimentari… Mintea ne e incetosata de tutun, alcool, droguri, medicamente luate fara discernamant, trupul ne e ostenit de nopti nedormite, chefuri prelungite, viata dezordonata si il intrebam pe Dumnezeu: de ce nu ne vorbesti? de ce nu ne auzi? de ce suntem bolnavi? de ce ne mor copiii fara vina? de ce permiti atata violenta?

Sacroterapia se refera din punctul meu de vedere la ameliorarea/vindecarea suferintelor trupesti si sufletesti sprijinindu-te pe Dumnezeu.

Ce legatura ar putea exista intre sacroterapie si psihiatrie?

Sa luam cateva simptome ale afectiunilor psihice si sa vedem ce spune Dumnezeu despre ele:

1.Ingrijorare excesiva: «Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru aduceti cererile voastre la cunostiinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri» (Filipeni 4.6). Acest lucru presupune o legatura constanta cu Dumnezeu si consultarea lui inainte de a ne apuca de orice lucru, si nu dupa ce am esuat.

2.Insomnii: «Eu ma culc si adorm in pace, caci numai Tu, Doamne imi dai liniste deplina in locuinta mea» (Psalmul 4.8)

3.Anxietate – teama excesiva: «Domnul este lumina si mantuirea mea: de cine sa ma tem? Domnul este sprijinitorul vietii mele: de cine sa-mi fie frica?» (Psalmul 27.1). «Frica de oameni este o cursa, dar cel ce se increde in Domnul nu are de ce sa se teama» (Proverbe 29.25)

4.Depresie: «Domnul este aproape de cei cu inima infranta si izbaveste pe cei cu duhul zdrobit» (Psalmul 34.18).
5.Alte sentimente care duc la boli psihice:

lipsa iertarii/dorinta de razbunare: (acestea invenineaza sufletul si de aici pana la boala nu e decat un pas) «Prea iubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: »Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati», zice Domnul (Romani 12.19)

lipsa afectiunii: Dumnezeu ne iubeste: «nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici inaltimea, nici adancimea, nici o alta faptura nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este in Isus Hristos, Domnul nostru» (Romani 8.38-39).

Sprijiniti-va pe Dumnezeu in fiecare zi! Credeti in El! Rugati-va! Ascultati vocea Lui! Mergeti la o biserica crestina – care vi se pare dvs ca vi se potriveste mai bine! Nu veti fi feriti de toate necazurile, dar promisiunea e ca nu veti fi niciodata singuri in necaz. Poate credinta nu va elimina toate bolile psihice, dar cu siguranta va scurta durata si severitatea acestora.

1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (5,00 din 5) 1 voturi
Se încarcă...

Dr Carmen Vochescu – medic psihiatru

Telefon: 0734 609 929
E-mail: carmenvochescu@yahoo.com

Psiholog Monica Sandu

Telefon: 0722 614 962
E-mail: monicasandu2006@yahoo.com

Adresa cabinet

Centrul Medical Brancoveanu, Bd Constantin Brancoveanu nr 110 D, sector 4 (langa Spitalul Budimex, in spatele farmaciei Arta).

Politica de confidentialitate | Politica si notificare cookie-uri | Stergerea datelor personale | Modificarea datelor persoanale