Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Psihiatru
0734609929
Psiholog
0722614962

Intrebari frecvente

Imi este teama ca tratamentele psihiatrice dau dependenta

In psihiatrie exista medicamente care dau dependenta si care se folosesc numai in anumite contexte, pe durata scurta de timp (dependenta se instaleaza dupa mai mult de o luna de tratament zilnic) sau la nevoie. Beneficiul lor consta in faptul ca dau rapid rezultate, de obicei fara efecte secundare. Se folosesc in primele zile ale tratamentului in asociere cu medicamente ce nu  dau dependenta, sunt utile pe termen lung, dar care nu au un efect imediat.

UN TRATAMENT PSIHIATRIC CORECT CONDUS NU  DA DEPENDENTA!

 Imi este teama de efectele secundare ale medicamentelor psihiatrice

Medicamentele folosite in psihiatrie sunt substante chimice – la fel ca si paracetamolul, algocalminul, antiinflamatoarele pe care le luam cu totii la nevoie.
Asa cum nu recomand administrarea de rutina a antiinflamatoarelor la oricine si in orice cantitate,  nu cred nici in luarea sedativelor sau a anxioliticelor de catre oricine si pe orice durata. Ele trebuie administrate de catre un specialist, pe criterii bine stabilite si nu la intamplare.

Sunt medicamente care pot da efecte secundare la initierea lor, in primele 7-14 zile (greata, tremor, dureri abdominale, insomnii/somnolenta, cresterea temporara a anxietatii); exista metode prin care putem «ajuta» organismul sa le tolereze mai bine.

In privinta efectelor secundare pe termen lung (cresterea in greutate de ex.), ele exista la unele medicamente si acesta este un motiv in plus ca tratamentul sa se faca sub supravegherea specialistului care stie pe ce termen poate da o substanta, daca este potrivita sau nu pentru un pacient (se are in vedere si aspectul sau fizic, bolile lui, alte tratamente pe care le urmeaza, programul de lucru,etc) ce se poate face cand incep sa apara efecte secundare, s.a.

 

 Am si alte boli si nu vreau ca tratamentul sa imi afecteze inima/ficatul/rinichii

Exista medicamente care nu se elimina prin ficat, altele nu au eliminare renala, unele sunt protectoare gastric, altele sunt indicate in suferintele cardiovasculare sau in diabet. Tratamentul este intotdeauna personalizat in functie de varsta, sex, greutate, prezenta altor afectiuni (hepatice, cardiovasculare, etc), administrarea altor medicamente, etc.

 Am un serviciu unde trebuie sa fiu foarte atent/conduc masina/lucrez si noaptea. Am copii mici, trebuie sa ma ocup de ei. Nu vreau sa stau «ca o leguma» in pat. Pot lua medicamente?

Da, tratamentul este individualizat pentru fiecare caz. Exista medicamente si pentru soferii de cursa lunga si pentru pilotii de avioane si pentru cei ce lucreaza noaptea.

 Exista si tratamente naturiste pentru problemele psihice?

Da, exista si pot fi folosite in stadii incipiente de anxietate sau depresie, in insomnii sporadice, in stari de astenie psihica, in situatii de stres psihic care nu a dus inca la o  tulburare psihiatrica.

In situatia in care s-a declansat o afectiune psihiatrica cu simptome clar manifeste, terapia naturista nu este suficienta!   

 Cat timp dureaza un tratament psihiatric?

Tratamentul unei afectiuni psihice de genul depresie/anxietate dureaza intre 6 luni (pentru primul episod de boala) si 1 – 2 ani (pentru formele recurente de boala sau cu risc mare de recadere). Sunt situatii in care e suficienta si 1 luna de tratament.

Tratamentul in afectiunile psihice majore (psihoze, tulburare afectiva bipolara) este de minim 2 ani la primul episod, creste pana la 5 ani la al doilea episod si poate fi necesar toata viata daca au existat 3 episoade de boala.

Tratamentul pentru tulburarile de memorie din demente este pentru toata viata.

 Cum actioneaza medicamentele pe sistemul nervos?

In creierul nostru exista anumite substante numite neurotransmitatori – cei mai cunoscuti sunt adrenalina, noradrenalina, serotonina, dopamina, acetilcolina; in tulburarile psihice aceste substante pot avea nivele excesive sau foarte scazute (de exemplu in depresiile cu insomnii si anxietate serotonina este diminuata; in depresiile inhibate cu somnolenta si fatigabilitate noradrenalina este scazuta; in psihoze dopamina are nivele crescute, etc. – aceasta e doar o explicatie simplista).
Medicamentele actioneaza prin echilibrarea nivelului neurotransmitatorilor; ele nu se indica «dupa ureche» ci pe baze stiintifice, tinand cont de modificarile biochimice specifice fiecarui tip de tulburare.

1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (5,00 din 5) 1 voturi
Se încarcă...

Dr Carmen Vochescu – medic psihiatru

Telefon: 0734 609 929
E-mail: carmenvochescu@yahoo.com

Psiholog Monica Sandu

Telefon: 0722 614 962
E-mail: monicasandu2006@yahoo.com

Adresa cabinet

Centrul Medical Brancoveanu, Bd Constantin Brancoveanu nr 110 D, sector 4 (langa Spitalul Budimex, in spatele farmaciei Arta).

Politica de confidentialitate | Politica si notificare cookie-uri | Stergerea datelor personale | Modificarea datelor persoanale