Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Psihiatru
0734609929
Psiholog
0722614962

Despre medicatia psihiatrica

Exista mai multe clase de medicamente utilizate in psihiatrie, din care cele mai importante sunt: antipsihotice, antidepresive, anxiolitice, timostabilizatoare, sedative si hipnotice, medicamente utilizate pentru imbunatatirea memoriei (sunt grupate in mai multe clase separate).

Orice pacient care se afla in fata unui tratament psihiatric prescris de medic incepe prin a citi prospectul sau cauta pe internet informatii despre tratament, ori de la alti medici/farmacisti/alt personal sanitar care adesea nu are cunostinte de psihiatrie. Si asa pot aparea o multime de temeri:

– pacientul poate afla ca antipsihoticele se folosesc pentru tratarea tulburarilor psihotice (psihoze, schizofrenii); acest fapt este numai partial adevarat; ele au multiple alte utilizari: in depresiile severe, in tulburari obsesiv-compulsive, in fobii severe, in anumite ticuri (sindromul Tourette), in episodul maniacal. Faptul ca i se recomanda unui pacient un antipsihotic nu presupune in mod obligatoriu ca persoana respectiva este psihotica, nici ca i s-a dat un tratament „prea puternic”, „nepotrivit” sau ca „medicul este nepriceput”;

– de asemenea timostabilizatoarele se pot folosi in multiple contexte: in tulburarea afectiva bipolara, in psihoze, in tulburari afective, somatizari, epilepsie, abuz de alcool, nervozitate; pacientul afla de obicei din prospect ca sunt indicate in epilepsie si nici nu are rabdare sa citeasca mai departe; informatia aceasta il debusoleaza si din nou il suspecteaza pe medic de incapacitatea de a prescrie un tratament adecvat

– pacientului ii poate fi teama sa initieze un tratament antidepresiv recomandat de medic („daca nu mai scap de el?/ sunt prea tanar sa ma obisnuiesc cu astfel de medicamente, etc), insa recurge cu usurinta la solutii aparent mai „usoare”: o benzodiazepina pe care ajunge sa o ia zilnic si care ii da in final dependenta, un somnifer cu care se autotrateaza ani de zile si care pe langa dependenta dupa o vreme nici nu-si mai face efectul si pe termen lung poate favoriza deteriorare cognitiva.

Antidepresivele trateaza corect o depresie/anxietate/tulburare obsesiva, o insomnie persistenta fara a da dependenta!

– tot in prospect, pacientul gaseste o multime de reactii adverse posibile si numai citirea lor ii e suficienta pentru a renunta la tratament inainte de a-l fi inceput. Pentru cei cu astfel de temeri, le recomand sa parcurga prospectele catorva medicamente ingerate de orice persoana in cantitati semnificative: paracetamol, aspirina, algocalmin, antiinflamatoare. Nu-i asa ca daca luam in serios reactiile adverse din prospectele lor ne descurajeaza sa le mai luam vreodata? Ce urmeaza de aici? Sa aruncam prospectul? In nici un caz. Ci sa ii cerem medicului inca din timpul consultatiei sa ne prezinte eventualele efecte adverse ale tratamentului si sa il informam imediat dupa  aparitia vreunuia din ele.

! Un specialist are capacitatea de a conduce corect tratamentul si de a alege acele medicamente care sa nu dea dependenta si nici efecte secundare notabile asupra pacientului.

Si totusi, se stie ca medicamentele pot da dependenta…

Desigur; exista si medicamente care dau dependentă si de aceea se folosesc numai într-un anumit context, pe durată scurtă de timp sau strict la nevoie, pentru ca dau rezultate rapide. Insa acestea nu duc la vindecare, fiind utile doar până la instalarea efectului dorit, apoi administrarea lor se opreste.  Sunt si situatii cand administrarea lor are efectele benefice ce depasesc cu mult riscurile. Si atunci se discuta cu pacientul si se ia o decizie in cunostinta de cauza.

Se stie si ca unele medicamente dau crestere in greutate sau modificari metabolice

Si in acest caz se discuta impreuna cu pacientul/familia riscurile si beneficiile unui tratament. Daca pacientul are o tulburare psihiatrica severa, care ii impiedica functionarea sociala, profesionala ori poate consitui o amenintare la adresa lui ori a celor din jur, este de preferat aparitia unor eventuale efecte secundare, decat efectele uneori imposibil de reparat ale bolii.

Orice medicament (psihiatric sau pentru alte boli) este o substantă chimică cu efecte benefice, dar si cu potentiale efecte secundare. De aceea, nici un tratament nu se administrează „după ureche” sau pentru că „i-a făcut bine vecinului”, ci numai la sfatul medicului!

1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (5,00 din 5) 1 voturi
Se încarcă...

Dr Carmen Vochescu – medic psihiatru

Telefon: 0734 609 929
E-mail: carmenvochescu@yahoo.com

Psiholog Monica Sandu

Telefon: 0722 614 962
E-mail: monicasandu2006@yahoo.com

Adresa cabinet

Centrul Medical Brancoveanu, Bd Constantin Brancoveanu nr 110 D, sector 4 (langa Spitalul Budimex, in spatele farmaciei Arta).

Politica de confidentialitate | Politica si notificare cookie-uri | Stergerea datelor personale | Modificarea datelor persoanale