Psihiatru
0734609929
Psiholog
0722614962

Tulburari anxioase (II) – Întrebări frecvente

Poti suferi de anxietate daca simti frecvent:

urticaria treatment

teama fara motiv

senzatii de sufocare insotite de greutatea de a inghiti (sau “nod in gat”)

tremor in tot organismul, furnicaturi, amorteli ale mainilor/picioarelor

-ingrijorare, insecuritate nelegate de o problema reala sau de intensitate si durata mai mare decat ar justifica problema respectiva

-tensiune, incapacitate de relaxare, iritabilitate/nervozitate

 

Persoanele ce sufera de anxietate pot avea:

probleme cu somnul

-dificultati de memorie si concentrare

-simptome cardiace (dureri precordiale, palpitatii)

-pulmonare (dificultati in respiratie)

-digestive (greata, vărsături, diaree)

-genito-urinare (poliurie, dificultati in activitatea sexuala).

 

 

Intrebari frecvente:

Pot sa imi revin prin vointa/ autosugestie / prin propriile forte?

In stadiile incipiente, cand apar sporadic simptome, o persoana poate evita aparitia unei tulburari care sa necesite tratament prin evaluarea modului de viata si schimbarea acolo unde e nevoie a stilului de viata, alimentatiei, activitatii fizice, a programului de lucru si de odihna, etc. Poate face aceasta singur sau cu ajutorul unui psiholog.

Dupa ce tulburarea s-a instalat deja, autosugestia sau « vointa » nu mai e suficienta. Este falsa afimatia spusa frecvent de cei din anturaj: « Nu ai destula vointa ». Asa cum nu ne putem elibera prin vointa de o viroza respiratorie sau de un diabet nu o putem face nici in cazul tulburarilor psihice.

 

Am atacuri de panica. Daca innebunesc?

Teama de a nu innebuni e unul din simptomele acestei tulburari; nu vei innebuni, e doar un simptom, la fel ca si teama ca vei face infarct  (dar orice durere precordiala e bine sa treaca pe la medicul cardiolog inainte de a concluziona ca e un atac de panica, pentru excluderea unei suferinte organice).

 

Oare am o boala inchipuita?

Tulburarile psihice nu sunt boli inchipuite, ci suferinte reale care afecteaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume.

 

Cum se pune diagnosticul de anxietate?

Exista criterii stricte de diagnostic standardizate si folosite la nivel mondial pentru ca un diagnostic de anxietate sau de alta afectiune sa se puna pe aceleasi criterii in orice colt din lume. In plus exista scale de anxietate folosite la nivel international (HAM-A, MADRS, etc) care pot fi aplicate si cotate in prezenta pacientului pentru a vedea efectiv la ce nivel de anxietate se situeaza. Scalele se pot repeta si pentru a vedea evolutia sub tratament, respectiv vindecarea.

 

Anxietatea se poate vindeca?

Da, cu un tratament corect efectuat (intre 6 luni si 2 ani) si acolo unde este necesar schimbari ale stilului de viata.

1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (5,00 din 5) 1 voturi
Încarc...

Dr Carmen Vochescu – medic psihiatru

Telefon: 0734 609 929
E-mail: carmenvochescu@yahoo.com

Psiholog Monica Sandu

Telefon: 0722 614 962
E-mail: monicasandu2006@yahoo.com

Adresa cabinet

Centrul Medical Brancoveanu, Bd Constantin Brancoveanu nr 110 D, sector 4 (langa Spitalul Budimex, in spatele farmaciei Arta).

Politica de confidentialitate | Politica si notificare cookie-uri | Stergerea datelor personale | Modificarea datelor persoanale
A wordpress theme from BWThemes