Psihiatru
0734609929
Psiholog
0722614962

Cred ca un membru al familiei are dementa. Ce trebuie sa fac?

 1. Suspiciunea dementei o ridica unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
 • tulburari ale memoriei recente (persoana afectata nu mai stie ce a facut ieri, desi isi aminteste cu multe amanunte intamplari din tinerete), nu mai stie cum se numeste un obiect cunoscut sau la ce foloseste
 • dezorientare in timp (nu mai stie in ce data se afla) sau spatiu (se rataceste pe strada, nu mai gaseste o adresa bine cunoscuta anterior)
 • modificari de comportament semnificative fata de nivelul anterior debutului bolii: nervozitate accentuata, uneori agresivitate verbala sau fizica, tendinta de a ascunde obiecte, saracirea brusca a continutului vorbirii si gandirii (vorbeste putin, nu mai poate sa poarte o conversatie, sa formuleze niste fraze), teama brusca de a mai iesi din casa, lipsa chefului de a mai face vreo activitate
 • ideatie deliranta: impresia ca vecinii/rudele ii intra in casa, ca i-au «furat» pensia, ca ii vor raul- desi anterior avea relatii cordiale cu acestia,etc
 • halucinatii vizuale sau auditive: aude zgomote deranjante facute de vecini desi altcineva nu le mai aude, suna la politie sa le reclame, etc.
 1. Aveti nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie catre psihiatrie, apoi de programare la consultatie.
 2. In cadrul consultatiei se vor evalua: orientarea in timp si spatiu, capacitatea de a retine cuvinte simple, abilitatea de a face calcule, atentia, memoria recenta si cea de lunga durata, afectivitatea, somnul, apetitul alimentar, comportamentul verbal si non-verbal, toleranta la frustrare (iritabilitatea); se vor elimina alte posibile afectiuni psihice sau non-psihiatrice, se vor face teste specifice (MMSE, testul ceasului).
 3. Se va recomanda o tomografie cerebrala fara substanta de contrast, eventual si analize de laborator sau consult neurologic daca este cazul
 4. In functie de rezultatul tuturor investigatiilor se va stabili diagnosticul.
 5. Daca s-a pus diagnosticul de dementa (indiferent daca e Alzheimer, vasculara, mixta,etc) se va recomanda un tratament specific.

Tratamentul pentru dementa are rolul de a incetini evolutia bolii si este gratuit.

El se acorda pe baza unui dosar ce contine: copii de pe buletinul si talonul de pensie al pacientului, referat de justificare de la medicul psihiatru (sau neurolog/geriatru), copie de pe rezultatul tomografiei cerebrale, adeverinta de asigurat. Dosarul se depune la casa de asigurari si dupa aprobarea acestuia tratamentul se acorda gratuit lunar, pe baza unei retete eliberate de catre medicul curant.

 1. Medicul psihiatru mai poate recomanda si alte medicamente in functie de simptomele pacientului: pentru agitatie/ neliniste, insomnii, idei delirante, scaderea apetitului, etc.
 2. In functie de gravitatea afectiunii se pot face demersuri necesare pentru obtinerea unui certificat de handicap; acesta necesita eliberarea unui referat medical psihiatric, a unei evaluari psihologice, precum si alte acte (vezi articolul despre handicap)
 3. Daca situatia o impune, medicul poate recomanda servicii de ingrijire la domiciliu: acestea se acorda gratuit de catre casa de asigurari in limita a 90 de zile pe an, persoanelor cu anumite afectiuni printre care si dementa; aceste servicii se refera la monitorizarea pulsului, tensiunii, saturatiei in oxigen, verificarea administrarii corecte a medicatiei orale, efectuarea analizelor de laborator recomandate de medic la domiciliul pacientului, efecuarea anumitor tratamente injectabile sau perfuzii recomandate de medic, manevre de mobilizare sau masaj pentru evitarea escarelor, ingrijirea escarelor la pacientii imobilizati la pat, clisme, etc. Pacientii nu trebuie sa plateasca nimic pentru acestea, decat costul medicamentelor care se administreaza injectabil/perfuzabil. Serviciile se fac prin firme de ingrijire la domiciliu acreditate de casa de asigurari.
 4. Lunar sau la 2-3 luni, un membru al familiei se va deplasa la cabinetul de psihiatrie insotit sau nu de pacientul cu dementa (in functie de gradul de mobilizare al acestuia) pentru a primi reteta cu tratamentul necesar si sfaturi legate de ingrijirea specifica fiecarui pacient.
 5. Daca pacientul ajunge intr-un stadiu sever de boala in care nu mai poate fi ingrijit la domiciliu, se poate lua in calcul varianta internarii intr-un centru de ingrijire a persoanelor varstnice de tip camin-spital.
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (5,00 din 5) 1 voturi
Se încarcă...

Dr Carmen Vochescu – medic psihiatru

Telefon: 0734 609 929
E-mail: carmenvochescu@yahoo.com

Psiholog Monica Sandu

Telefon: 0722 614 962
E-mail: monicasandu2006@yahoo.com

Adresa cabinet

Centrul Medical Brancoveanu, Bd Constantin Brancoveanu nr 110 D, sector 4 (langa Spitalul Budimex, in spatele farmaciei Arta).

Ati gasit Cabinet psihiatrie Dr. Carmen Vochescu cautand: psihiatru Bucuresti, psihiatru sectorul 4, cabinet psihiatrie Bucuresti, psiholog Bucuresti, cabinet psihologie Bucuresti, psihoterapeut Bucuresti, depresie, stres, anxietate, somatizari, insomnii, dementa, tulburari de memorie, antidepresive, anxiolitice