"Nelinistea din inima omului il doboara,
dar o vorba buna il inveseleste"

(Proverbe 12.25)

Comportamentul negativ al copilului

MESAJ PENTRU PARINTI

Daca ati ales sa cititi aceste randuri sunteti doar curiosi sau poate ….. aveti o problema cu copilul dumneavoastra si doriti sa gasiti cea mai buna solutie. Trebuie sa stiti ca orice problema privind educatia copilului poate fi rezolvata daca acordati atentie urmatoarelor aspecte :

1. Cautati sa intelegeti motivatia comportamentului negativ al copilului . Ce scop are sau ce recompense urmareste?
2. Lasati copilul sa suporte consecintele optiunilor lui.
3. Tratati-l pe copil cu respect , indiferent cat de nerespectuos este comportamentul lui.
4. Incurajati-va copilul.Faceti tot ce va sta in puteri ca sa-i sustineti respectul de sine.

De ce sunt copiii necooperanti ?

Orice parinte si-a vazut copilul spunand sau facand ceva nepotrivit desi stia ca va fi pedepsit. Raspunsul este simplu – o face pentru a atinge unul din urmatoarele teluri:

atentie nelimitata – exista copii care se simt importanti numai atunci cand se afla in centrul atentiei, chiar daca acest lucru inseamna a avea un comportament negativ, necooperant.
Solutia este sa-i acordati atentie cand comportamentul lui este acceptabil social si sa-l ignorati cand nu este.

puterea – ceea ce urmareste copilul dornic de putere este sa castige – ce anume castiga nu conteaza prea mult. Se simte important fie cand ignora ceea ce –i spui sa faca , fie cand te determina pe tine sa faci ce spune el. Daca va simtiti furios si frustrat in relatie cu el atunci copilul a preluat puterea.Prin urmare nu va certati cu el si faceti astfel incat sa decida el singur ceea ce va doriti dumneavoastra de la el.

razbunarea– copilul razbunator are impresia ca parintii nu-I plac si doreste din acest motiv sa- i raneasca. Situatia aceasta poate fi generata de lupta pentru putere in care parintii ca sa castige, au folosesc pedeapsa. Solutia este sa-i oferiti multa dragoste si afectiune , nu sa-l pedepsiti . De dumneavoastra depinde ca aceasta relatie sa fie una functionala.

pretinsa incompetenta– copilul crede ca nu este mare lucru de capul lui , asa ca n-are nici un rost sa se straduiasca..Este descurajat , dar ,in mod paradoxal,poate fi si extreme de ambitios.Pentru a evita sa incerce lucruri noi ,trebuie sa-i convinga pe toti ca este incompetent.Scopul lui poate fi rezumat in expresia des auzita << lasa-ma-n pace ! >>. Solutia este sa- l incurajati mereu ,pentru a-i creste respectul de sine .

Este important sa invatati sa va stapaniti enervarea si sa-l iubiti. Aveti grija sa pastrati un ton autoritar dar prietenos. Si nu uitati, ca dumneavoastra sunteti adultul in relatia cu propriul copil. Sigur ca , pentru cei mai multi dintre noi , asta este usor de spus , insa greu de facut dupa o zi tipica de agitatie cotidiana. Dar realitatea este ca ,de obicei copiii nu sunt constienti de ce fac si cunoasterea acestui lucru ar trebui sa va ajute sa va pastrati calmul .
Succes !

Psiholog Monica Sandu

1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (5,00 din 5) 1 voturi
Se încarcă...

Dr Carmen Vochescu – medic psihiatru

Telefon: 0734 609 929
E-mail: carmenvochescu@yahoo.com

Psiholog Monica Sandu

Telefon: 0722 614 962
E-mail: monicasandu2006@yahoo.com

Adresa cabinet

Centrul Medical Brancoveanu, Bd Constantin Brancoveanu nr 110 D, sector 4 (langa Spitalul Budimex, in spatele farmaciei York).

Ati gasit Cabinet psihiatrie Dr. Carmen Vochescu cautand: psihiatru Bucuresti, psihiatru sectorul 4, cabinet psihiatrie Bucuresti, psiholog Bucuresti, cabinet psihologie Bucuresti, psihoterapeut Bucuresti, depresie, stres, anxietate, somatizari, insomnii, dementa, tulburari de memorie, antidepresive, anxiolitice